Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Αξίζει να παλέψεις για αυτά

Γιατί για κάποια πράγματα δεν αρκούν οι καλοί τρόποι

1. Το πρόγραμμα γυμναστικής σου. Αδιαπραγμάτευτο. Λόγος για να χαλάσεις συμφωνίες. Βεβαιώσου πως όλοι το ξέρουν.
2. Η θεωρία πως δύο άνθρωποι πρέπει να κάνουν έρωτα πριν καν ερωτευθούν. Γιατί δεν μπορείς να ερωτευθείς κάποιον ολοκληρωτικά αν δεν τον ξέρεις ολοκληρωτικά – και το σεξ περιέχει πολλές αποκαλύψεις.
3. Η αγαπημένη σου ομάδα / μπάντα / πολιτική παράταξη / ταινία / θρησκεία η οποία μόλις σου είπε κάποιος πως είναι αίσχος. Μπορεί πραγματικά να είναι χάλια. Και τι έγινε; Κάποιος μόλις υποβίβασε τα πάθη σου κάτω από το χώμα. Δώς’ του να φάει λίγο.
4. Δεκαπέντε τοις εκατό έκπτωση. Θα πάρεις 10.
5. Η θέση σου στην σκάλα προς την κορυφή. Ο μισθός σου μπαίνει ακόμα κανονικά, έχεις ακόμα το γραφείο σου, αλλά κάτι δεν πάει καλά. Κάνουν σχέδια χωρίς εσένα. Ο κήπος σου έχει μαραθεί. Καιρός να λάμψεις και πάλι.
6. Το δικαίωμα σου να φύγεις από το μπαρ όσο νωρίς κι όσο νηφάλιος θέλεις. Θα σε πούνε πολλά πράγματα. Δεν είσαι κανένα από αυτά.
7. Το ισότιμο δικαίωμα σου να δώσεις τα κλειδιά σε ένα φιλαράκι και να πιεις έναν γύρο ακόμα. Το πρωί θα πονάει και θα γυρίζει, αλλά κάποιες φορές πρέπει να ρισκάρεις την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης στο όνομα του κέρδους μιας σημαντικότερης μακρυπρόθεσμης ανάμνησης.
8. Ένα δωρεάν τηλέφωνο. Γιατί σε δέκα χρόνια, όσα σου κοστίζει αυτό που θα έπρεπε να σου πληρώνει η εταιρεία, θα σου δώσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο.
9. Αυτή η μικρή έκταση του χρόνου που σου ανήκει. Μπορεί να μην την βρεις πριν φτάσει 10 μ.μ. αλλά βεβαιώσου πως θα την βρεις, γιατί μετά τον χρόνο μετάβασης, τον χρόνο εργασίας, τον χρόνο για δείπνο, και τον χρόνο για εκείνη, ο δικός σου χρόνος είναι η τελευταία σου άμυνα έναντι της πλήρης εκμηδένισης του εαυτού σου.
10. Οι συνήθειες σου. Εκείνη πεθαίνει για να σε αλλάξει, αλλά θα έπρεπε να ξέρει από την αρχή ότι οι άντρες δεν αλλάζουν. Μπορούμε να εξελιχθούμε, αλλά, αυτό χρειάζεται καιρό.
11. Έναν τέλειο συνδυασμό διατηρημένων νιάτων και επίκτητης σοφίας. Ειδικά σε ότι αφορά στο σεξ.
12. Η αληθινή πηγή της σιωπής της, των πονοκεφάλων της, του αυξανόμενου πάχους της παγωμάρας της. Μπορεί να είσαι εσύ, μπορεί και όχι. Αλλά ότι κι αν είναι, βγάλ’ το από μέσα της, γιατί αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
13. Το τηλεκοντρόλ. Ξέρουμε έναν τύπο που έσπασε το πόδι του παλεύοντας για το τηλεκοντρόλ του. Και θα το ξανάκανε.
14. Η ιερότητα της γραμμής. Είτε το κάνει με το αυτοκίνητο του, είτε με τα δικά του τραγοπόδαρα, το να περάσει στα μουλωχτά μπροστά σου είναι μια σοβαρή προσβολή – λέει ότι ο χρόνος του είναι σημαντικότερος από τον δικό σου. Όλοι μετράμε τον ίδιο αντίστροφο χρόνο προς τον θάνατο φιλαράκι. Αρνήσου. Σκληρά. Η υπόλοιπη σειρά θα σε στηρίξει.
15. Το να βγάζεις λεφτά από εκείνο το μοναδικό πράγμα στο οποίο είσαι πραγματικά καλός. Πρέπει να υπάρχει τρόπος να το εξαργυρώνεις.
16. Η αληθινή απάντηση. Πωλητές, γραφειοκράτες, κι αφεντικά κάθε είδους είναι ότι είναι γιατί οι άνθρωποι βολεύονται με τα φιλικά χτυπήματα τους στον ώμο, και με τις διφορούμενες απαντήσεις τους. Αντιστάσου στις αηδίες τους – τοποθετήσου με μια ομοβροντία νηπιακής λογικής. Μα γιατί;
17. Η έκπτωση που θα σου έκαναν στον λογαριασμό. Οι εταιρείες βασίζονται στους τεμπέληδες πελάτες. Γίνε ο εφιάλτης τους.
18. Ευτυχία. Δεν μπορείς να την ορίσεις; Πάλεψε για την παντελή απουσία μιζέριας. Και μετά συνέχισε.
19. Η οικογένεια. Γιατί όπως είπε κι ο Δον, ‘Ένας άντρας που δεν περνά χρόνο με την οικογένεια του, δεν μπορεί να γίνει ποτέ αληθινός άντρας’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: